недеља, 20. октобар 2013.

Смедеревска тврђава


                          

    Смедеревска тврђава је градска утврда у Смедереву коју је на ушћу реке Језаве у Дунав у другој четвртини XV века (од 1428. године) подигао деспот Србије Ђурађ Бранковић (1427-1456), по њој назван Смедеревац. Тврђава је по свом типу класична водена (опкољена је Дунавом и Језавом, а са југа вештачким шанцем који повезује две реке) равничарска утврда што је чини јединственом у српској средњовековној архитектури, а за узор приликом градње узет је Цариград и његови бедеми. Према својој површини од 10ha 41a 14m² (11,3272ha према мерењима из 1975. године) без спољашњег бедема и кула односно 14.5ha са њима, представља једну од највећих тврђава у Европи и највећу тог типа[тражи се извор од 11. 2009.]. Има основу разнокраког троугла (550m x 502m x 400m) у чијем је северном темену је смештен мањи разнокраки троугао (75m x ?m x ?m) који формира тзв. Мали Град, док остатак утврде чини тзв. Велики Град. Снага смедеревских бедема показала се приликом османлијских опсада:
-1439. године (када је после три месеца глад приморала опсађене на предају)
-1453. године (када је одбијен напад Мехмеда II(1451-1482) који је те године заузео Цариград)
-1456. године (када је одбијен напад)
да би их Османлије коначно освојиле предајом града без борбе 1459. године, што је представљало и формални крај деспотовине Србије.
    Сјајан дизајн утврде може се видети на основу чињенице да на њој, од окончања српске градње средином XV века и османлијског додавања четири артиљеријске куле 1480. године, није учињена никаква преправка све до краја њене војне употребе у другој половини XIX века, након што је, са још неколико утврда, 1867. године предата кнезу Србије Михајлу Обреновићу(1839-1842, 1860-1868). Тврђава је претрпела значајна разарања током светских ратова од бомбардовања и експлозија, али је и поред тога задржала своју монументалност. Данас је Велики Град махом у рушевинама и изложен зубу времена, док су на простору Малог Града изведени конзерваторски и рестаураторски радови чиме му је донекле враћен пређашњи изглед, а цела тврђава се од 1946. године налази под заштитом државе. Мали Град је често поприште културних и спортских манифестација, а током Смедеревске јесени он постаје културна престоница Смедерева и поприште одржавања многобројних представа и концерата.

Неке слике Смедеревске тврђаве:
Тврђава ноћу.





Неки делови тврђаве који излазе делом на Језаву.


                         
                                             Цела Смедеревска-тврђава гледано из висине.


Овде можете погледати информације о Смедеревској тврђави.

Нема коментара:

Постави коментар