петак, 11. октобар 2013.

Značaj bavljenja sportom

Neophodno je da se deca bave fizičkim aktivnostima, odnosno telesnim vežbama, zbog pravilnog rasta i razvoja. Igra i sport su sastavni deo života ljudi rayličitih godina i društvenih položaja. Danas se sve više teži da se svako dete razvija ne samo umnim, društvenim i duhovnim dimenzijama, nego i psihofičkim. Mesto koje sport zauzima u društvu ima veliku važnost i uticaj. Sport predstavlja opšte ljudsko dobro. Ljubav prema sportskom izrazu ljudskih sposobnosti, užitak u širenju granica ljudskih mogućnosti, spontanost i interes za ljudsku dramu što se odvija u sporskom takmićenju, daju sportu poseban potencijal, što je iznimno važno za decu i mlade.  Za njih su igra i sport izraz života. 




Zdrava, okretna, spretna i vješta deca mogu lakše “nositi” sve nedaće i teškoće života, pa mogu lakše obavljati svoje radne i društvene zadatke. Ovaj zadatak se ostvaruje osmišljenim sistemom vežbi, igara, stvaranju navika na zdrav i higijenski život, ispravnim držanjem tela.




Neophodno je da se deca bave fizičkim aktivnostima, odnosno telesnim vežbama, zbog pravilnog rasta i razvoja (psihofizičkog, socijalnog, duhovnog), to jest zbog zdravlja u najširem smislu. Osnovna potreba čoveka jeste kretanje, a svedoci smo (žrtve) načina života koji podrazumeva dugo i nepravilno sedenje ispred kompjutera, TV ekrana, radnog stola, preterano korišćenje prevoznih sredstava (automobila, autobusa, liftova) čak i za male razdaljine. Deca do škole koriste autobus za jednu stanicu ili ih prevoze roditelji. Registrovana je masovna pojava lošeg držanja tela i ravnih stopala već kod dece nižih razreda osnovne škole. Najveća vrednost sporta ogleda se kroz negovanje sportskog duha, a karakterišu ga etika, fer-plej, timski rad, zdravlje, izuzetna dostignuća, karakter i obrazovanje, radost i zabava, poštovanje pravila i zakona, poštovanje sebe i drugih učesnika, hrabrost, solidarnosti…



Нема коментара:

Постави коментар